José Carlos Souto é médico formado em 1993 pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul. É mestre em Patologia pela Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre, e Fellow em patologia experimental pela Universidade do Alabama em Birmingham, EUA. Percebendo que as diretrizes dietéticas tradicionais frequentemente não são baseadas em evidências científicas robustas, passou a pesquisar e escrever sobre o assunto. Em 2011, seu especial interesse pela interface entre nutrição e saúde o levou a lançar um blog sobre dietas com baixo teor de carboidratos, que se tornou o maior do gênero no Brasil.
Sua capacidade de comunicar facilmente tópicos técnicos para o amplo público o tornou conhecido nas redes sociais. Com mais de 500 postagens nas quais se discutem ensaios clínicos e evidências, o blog já teve mais de 25 milhões de visualizações.
Tem sido um palestrante regular em encontros sobre alimentação e saúde, tanto nacionais como internacionais.
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José Carlos Souto is a physician graduated in 1993 from the Federal University of Rio Grande do Sul in Brazil. He did his postdoctoral fellow in experimental pathology in the University of Alabama at Birmingham, US. Realizing that the traditional dietary guidelines focused on the food pyramid are neither based on robust science nor in scientific evidence, leading to more harm than health benefits, he became a tireless researcher on that subject. In 2011, his special interest in the interface between nutrition and health led him to launch a blog on low carb diets that became the largest of its kind in Brazil.
His ability to easily communicate about technical topics to the broad public turned him into a popular digital influencer. With over 400 blog entries in which he discusses clinical trials and peer reviewed evidence to a large audience, with almost half a million hits per month, the blog had more than 20 million views by early 2018. He has delivered several lectures in medical conferences and is a regular invited speaker at nutrition and science meetings, both national and international. In 2018, he joined a team of experts as a professor in the first postgraduate degree course in Low Carb Nutrition in Brazil.